Gastronomska ponuda zadarske regije sadrži u sebi najbolje odlike dalmatinske kuhinje koja je vrlo zdrava i jednostavna za pripremanje jer su jela najčešće kuhana i bez mnogo začina. Ona se prije svega temelji na jelima od ribe, školjki i mesa i ovo je područje najiskusnijih ribara na Jadranu. Kao prilog najčešće se servira kuhano povrće "na lešo", a sve je začinjeno domaćim maslinovim uljem koje je u tim krajevima posebno dobrog okusima. Kao začini se još koriste ružmarin, lovor, koromač, kadulja i bosiljak. Povrće koje se tamo uzgaja svakako možemo ubrojiti u zdravu hranu zato jer zbog povoljne klime uspijeva više puta u godini, a može se i zimi i ljeti kupiti svježe na tržnicama diljem Zadra. Jedu se i šparoge koje se spremaju kuhane i s prženim jajima. Prava poslastica je i janjetina, naročito ona koju uvoze s otoka Paga. Janjetina se najčešće sprema na ražnju, a najbolja je u proljeće s mladim lukom. Za svako predjelo jedu paški ovčji sir. Za piće je najčešće crno vino, a dobar prilog je pršut koji osebujan okus zahvaljuje klimi. Slane srdele i inćuni su dio ribarske tradicije. Na nekim jezerima se još mogu uloviti som, šaran i jegulja.